MŰANYAG, TEXTIL ÉS ANYAGTUDOMÁNY SZAKIRÁNY
Képzésünk célja, hogy hallgatóinknak átfogó képet és használható tudást adjon a műanyag- és textilipar valamint az anyagtudomány legfontosabb kérdéseiről.
ALSZAKIRÁNYOK
A képzésünk iránt érdeklődő hallgatók az alábbi alszakirányok közül választhatnak:
  • Műanyag: Megismerkedhetsz a polimerek kémiájának és fizikájának alapjaival, valamint a feldolgozás és alkalmazás legfontosabb kérdéseivel. A műanyagipar napjainkban az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág, mely számtalan kihívást és lehetőséget tartogat mind a mérnökök, mind pedig a kutatók számára.
  • Textil: A textil alszakirányon a szálak kémiai és fizikai szerkezetével, színezésével és egyéb tulajdonságaival kapcsolatos ismereteket oktatunk. Kiemelt figyelmet szentelünk ezen belül a természetes polimerekkel kapcsolatos ismereteknek. Végzett hallgatóink a textiliparon kívül elsősorban a szálakkal kapcsolatos területeken – bútoripar, texilkereskedelem – helyezkedhetnek el.
  • Anyagtudomány: Alapvető ismeretekre tehetsz szert a szerkezeti anyagok – kerámiák, fémek ötvözetek és műanyagok – fizikai és kémiai tulajdonságaival és alkalmazásával kapcsolatban, elsajátíthatod a legfontosabb vizsgálati módszereket. A megszerzett tudást kamatoztathatod az elektronika, kerámia- és autóipar vagy akár a nanotechnológia területén.
ELÉRHETŐ TUDÁS
Tárgyaink többségéhez ingyenes nyomtatott jegyzeteket biztosítunk, a képzéshez elengedhetetlenül szükséges könyveket kedvezménnyel árusítjuk: célunk, hogy a tudás minél szélesebb körben elérhető legyen hallgatóink számára.
PROJEKTSZEMLÉLET
Fontosnak tartjuk, hogy hallgatóink aktívan részt vegyenek a laboratóriumban folyó kutatómunkában. A projektfeladatok során rengeteg tapasztalatot szerezhettek, amelyek révén képessé válhattok az önálló feladatmegoldásra, szervezésre: minderre egy sikeres mérnöknek feltétlenül szüksége van.
SZÁMÍT A VÉLEMÉNYED!
Igyekszünk oktatásunk színvonalát folyamatosan javítani. Ebben segítenek az általatok kitöltött kérdőívek, amelyeket minden félév végén alapos elemzésnek vetünk alá, és ennek megfelelően módosítjuk képzésünket.
LEHETŐSÉGEK A BSC FOKOZAT MEGSZERZÉSE UTÁN
Végzett hallgatóink folytathatják tanulmányaikat MSc képzésünkön, de megszerzett tudásukat kamatoztathatják az ipar területén is.
ÖNÁLLÓ MSC KÉPZÉS
Az országban tanszékünk indított elsőként önálló műanyag- és textilipari MSc képzést. Hasonló oktatás korábban a vegyészmérnök mesterszak kereteiben folyt egyetemünkön. Az önálló mesterszak egyik nagy előnye, hogy a képzés során több szakmai tárgyat oktathatunk hallgatóinknak, amelyek valóban hasznosak a későbbi munkavégzés szempontjából..

A kutatómunka iránt érdeklődő hallgatóink az MSc fokozat megszerzését követően felvételt nyerhetnek doktori képzésünkre, és PhD végzettséggel fejezhetik be egyetemi tanulmányaikat.

BIZTOS ELHELYEZKEDÉS
Az általunk képzett mérnököket országszerte elismerik – bármely képzésünket választod, a BSc vagy MSc fokozat megszerzése után lehetőséged lesz a szaktudásodnak megfelelő területen elhelyezkedni.
KIVÁLÓ, AKTÍV IPARI KAPCSOLATOK
Tanszékünk folyamatosan együttműködik az ipar szereplőivel. Hallgatóink elhelyezkedését saját állásbörze szervezésével is segítjük: az itt megjelenő cégek valóban a Te szaktudásodat keresik.
CSAPATSZELLEM
Sikereinkben rendkívül fontos a fiatalok szerepe. Szeretnénk, ha minden hallgatónk úgy érezné, része a tanszék közösségének, ezért mindenkinek saját belépőkártyát biztosítunk, amellyel munkaidőben szabadon közlekedhet és dolgozhat a laboratórium területén. A csapatszellemet erősítik az évente több alkalommal megrendezett tanszéki bulik is, amelyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy jobban megismerd az oktatókat, doktoránsokat és hallgatótársaidat.
ELÉGEDETT HALLGATÓK
Büszkék vagyunk arra, hogy azon kollégák, akik a mi képzésünket választották, túlnyomórészt később is elégedettek döntésükkel – mindezt egy diákok által végzett felmérés is igazolja: a hallgatók sokkal pozitívabban értékelik tanszékünket a szakirányon szerzett tapasztalatok alapján, mint szakirányválasztás előtt.
HASZNOS LINKEK
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Vegyész és Biomérnöki Kar, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék
Műanyag és Gumiipari Laboratórium
clear blue sky